DOGAĐANJA

ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVSTVO ZAGREBAČKE ŽUPANIJE

Svjetski dan hrane 2019.

Svjetski dan hrane 2019.

16. listopada 2019. - objavljeno

 

 

 

      "NAŠA DJELOVANJA SU NAŠA BUDUĆNOST.

      ZDRAVOM PREHRANOM ZA SVIJET BEZ GLADI."

       

      Diljem svijeta 16.10.2019. se obilježava Svjetski dan hrane. I ove godine Svjetski dan hrane je usmjeren jednom od ciljeva održivog razvoja (Sustainable development goals-SDG), a to je postići svijet bez gladi do 2030 g.

       

      Bit postizanja svijeta bez gladi nije samo u prevladavanju gladi većnjegujući planet njegovati i ljude.

       

      Ove godine povodom svjetskog dana hrane poziva se na aktivnosti s ciljem da zdrava i održiva prehrana bude dostupna svima. Istovremeno,svi smo pozvani na razmišljanje o tome što jedemo.

       

      Posljednjih nekoliko desetljeća drastično smo promijenili našu prehranu i prehrambene navike kao rezultat globalizacije, urbanizacije i rasta prihoda. Od sezonske hrane, uglavnom temeljene na biljnoj prehrani bogatoj vlaknima prešli smo na hranu bogatu rafiniranim škrobom, šećerima, mastima, solju, te prerađenu hrani, mesoi drugu hranu životinjskog porijekla.

       

      Manje vremena se provodi pripremajući hranu kod kuće, a potrošači se posebno u urbanim područjima oslanjaju na supermarkete, dostavu brze hrane, prodavače ulične hrane te restorane s dostavom. Kombinacija nezdrave prehrane i sjedilački način života doveli su do ogromnih stopa pretilosti, ne samo u razvijenim zemljama već i u zemljama s niskim dohotkom gdje je istodobno prisutna glad i pretilost. Trenutno je na svijetu preko 670 milijuna odraslih, 120 milijuna mladih (5-19 godina)pretilo, a preko 40 milijuna djece ispod 5 godinaima prekomjernu tjelesnu težinu. Nasuprot tome, 820 milijuna ljudi gladuje. Nezdrava prehrana je vodeći faktor rizika za razvoj kroničnih nezaraznih bolesti, uključujući kardiovaskularne bolesti, dijabetes te određene karcinome. Nezdrava prehrana je povezana sa petinom smrtnih slučajeva diljem svijeta, te utječe na troškove u zdravstvu u iznosu od 2 trilijuna dolara godišnje. Pretilost i drugi poremećaji prehrane pogađaju jednu od tri osobe.

       

      Predviđa se da će do 2025.g. pogađati svaku drugu osobu. Dobre vijesti su da postoje dostupna rješenja kako bi smanjili sve oblike loše prehrane, ali onazahtijevaju veću globalnu predanost te javnozdravstvene akcije.

       

      BIORAZNOLIKOST

       

      Svjetska proizvodnja hrane funkcionira na način da od poljoprivredne proizvodnje do prerađene hrane i maloprodaje ne ostaje mnogo mjesta za svježe i lokano proizvedenu hranu jer prioritet imaju usjevi kao sto su žitarice. Intenzivirana proizvodnja hrane kombiniranasklimatskim promjenama ubrzava gubitak bioraznolikosti. Danas samo 9 biljnih vrsta čini 66% ukupne proizvodnje usjeva, unatoč činjenici da je kroz povijest vise od 6.000 biljnih vrsta uzgajano u svrhuprehrane. Kako bi se osigurala zdrava prehrana te očuvao okoliš raznolikost usjeva je ključna.

       

      ŠTO ZNAČI ZDRAVA PREHRANA

      Zdrava prehrana spaja nutritivne hranidbene potrebe pojedinca osiguravajući dovoljno sigurne, hranjive i raznolike hrane da bi se vodio aktivan život te smanjio rizik od bolesti. Ona uključuje voće, povrće, mahunarke, orašaste plodove, sjemenje i cjelovite žitarice te hranu s malim udjelom masti, šećera i soli. Hrana koja predstavlja zdravu prehranu nije dostupna ili pristupačna mnogim ljudima.

       

       

      KLJUČNE ČINJENICE
        * GLAD I PRETILOST
        • Dok preko 820 milijuna gladuje čak i više ljudi ima prekomjernu težinu ili je pretilo.
      • * POVEĆANJE PRETILOSTI
        • Preko 670 milijuna odraslih, te 120 milijuna mladih (5-19 godina) je pretilo,a  preko 40 milijuna djece ima prekomjernu tjelesnu težinu.
      • * SMRT OD PREHRANE
        • Nezdrava prehrana u kombinaciji sa sjedilačkim načinom života preuzela je vodstvo nad pušenjem kao svjetski faktor rizika broj 1 za invalidnost i smrt.
      • * CIJENA PRETILOSTI
        • Procjenjuje se da se 2 trilijuna dolara  potroši svake godine zbog problema uzrokovanih pretilošću.
      • * SKRIVENA GLAD
        • Milijunima ljudi nedostaje esencijalnih vitamina i minerala potrebnih za vođenje aktivnog, zdravog i kvalitetnog života.
      • * NEZDRAVO ZA PLANET
        • Onečišćenja okoliša uzrokovana hranidbenim lancem moglabi se povećati za 50-90% zbog povećanja konzumacije prerađene hrane, mesa i drugih proizvoda životinjskog porijekla u zemljama s niskim i srednjim dohotkom.
      • * ZAČARANI CIKLUS
        • Različiti oblici loše prehrane mogu koegzistirati unutar istog kućanstva, čak i kod istog pojedinca u toku života  te se mogu prenijeti s jedne generacije na sljedeću.
      • * GUBITAK RAZNOLIKOSTI
        • Od 6.000 različitih biljnih usjeva koji su se kroz povijest uzgajali za hranu, danas samo njih 8 čine vise od 50% našeg dnevnog kalorijskog unosa.
      • * KLIMATSKE PRIJETNJE
      • Klimatske promjene prijete smanjenjem, ne samo količine usjeva već i prijete kvaliteti nutritivnih vrijednosti.