DOGAĐANJA

ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVSTVO ZAGREBAČKE ŽUPANIJE

OBILJEŽAVANJE SVJETSKOG DANA SRCA U ZAPREŠIĆU

MEĐUNARODNI DAN STARIJIH OSOBA 2019.

01. listopad 2019. - objavljeno

 

 

 

   Međunarodni dan starijih osoba, 1. listopada, obilježava se svake godine od 1991., s obzirom da je godinu dana ranije, 14. prosinca 1990., kao takav uspostavljen na skupštini Ujedinjenih naroda (Rezolucija UN-a 45/106). Tomu je prethodila inicijativa Bečkog međunarodnog akcijskog plana o starenju, koji je usvojen od strane Svjetske skupštine o starenju 1982. godine, te kasnije iste godine i na Generalnoj skupštini UN-a.

    

   U 2002. godini druga Svjetska skupština o starenju usvojila je Madridski međunarodni akcijski plan o starenju, kako bi odgovorila na moguće izazove starenja stanovništva u 21. stoljeću i potaknula promicanje razvoja društva među svim uzrastima. Međunarodni dan starijih osoba utemeljen je u cilju podizanja svijesti o pitanjima koja se tiču starijih osoba, poput doprinosa starijih osoba društvu, ali i samoga procesa starenja.

    

   Tema ovogodišnjeg Međunarodnog dana starijih osoba je:

   "Putovanje prema dobnoj jednakosti",

    

   a u Zavodu za javno zdravstvo Zagrebačke županije obilježen je tradicionalnom akcijom "Od vrata do vrata po Žumberku", odnosno obilaskom samačkih žumberačkih domaćinstava naseljenih osobama starije životne dobi. Ciljevi naše akcije bili su kroz zdravstveni pregled utvrditi njihovo objektivno zdravstveno i socijalno stanje, pružiti im priliku za srdačan razgovor i socijalni kontakt s djelatnicima Odjela za mentalno zdravlje,te poduzeti određene korake na poboljšanju njihova stanja.

    

   Akcija je izvedena u suradnji s Centrom za socijalnu skrb Jastrebarsko a ponovo su se uključili i ostali djelatnici Zavoda koji su darivali skromne novčane iznose od kojih su domaćinima kupljene i podijeljene svježe namirnice u kojima oskudijevaju i do koji teško dolaze (kruh, voće, povrće, mliječni proizvodi)jer su osobni prihodi minimalni (često samo socijalna pomoć!), trgovine udaljene a organiziranog prijevoza gotovo i da nema.