DOGAĐANJA

ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVSTVO ZAGREBAČKE ŽUPANIJE

*
Program prevencije spolno prenosivih bolesti / Edukacija srednjoškolaca u Samoboru

OBILJEŽAVANJE EUROPSKOG TJEDNA KRETANJA 16.-20.09.2019.

2019. - 16. rujna do 20. studenog 2019. godine

 

 

 

  • Nedovoljna fizička aktivnost je već duži niz godina poznata kao negativan / ugrožavajući čimbenikza dobro zdravlje te je među vodećim rizicima za obolijevanje od kardiovaskularnih bolesti, karcinoma i dijabetesa (koje su među prvih pet uzroka smrti u svijetu!). Također, sve je više znanstvenih istraživanja koja potvrđuju važnost tjelesne aktivnosti za mentalno zdravlje, uključujući smanjenje rizika za razvoj depresije, poboljšanje otpornosti na stres, povišenje općenite razine zadovoljstva sobom i životom, te bolju kvaliteta sna, koncentraciju i pamćenje.

    

   Stoga je skladu s navedenim, Služba za javno zdravstvo Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije (sve u okviru Programa promicanja tjelesne aktivnosti i prevencije pretilosti) organizirala obilježavanje Europskog tjedna kretanja (16. do 20.09.2019. godine) nizom preventivnih aktivnosti:

    

   u ponedjeljak, 16.09. s početkom u 10 sati dogovorene sur adionice s djecom - polaznicima dječjeg vrtića "Vrtuljak" u Zaprešiću; prva likovno-edukativna radionica u trajanju od 30 minuta s naglaskom na važnost kretanja, kako za tjelesno tako i za mentalno zdravlje, pri čemu bi radove djece objavili na oglasnim prostorima doma zdravlja/vrtića te na web stranicama Zavoda i Županije; druga kroz igru i pokret u dvorištu/dvorani vrtića, ovisno o vremenskim prilikama; radionice će voditi psihologinja i medicinska sestra u suradnji sa stručnim djelatnicima vrtića u a pri tome bi djeci i vrtiću na korištenje podijelili prigodne promotivne materijale te bi na oglasnim prostorima vrtića izložili plakate i letke (dostupne roditeljima) koji ističu važnost kretanja/promoviraju mentalno zdravlje.

    

   u utorak, 17.09. s početkom u 14:30 sati održati će se šetnja članova Samoborskog kluba liječenih alkoholičara uz razgovor o tjelesnoj aktivnosti te podjelu prigodnih darova / promidžbenih materijala (naprtnjača i boca za vodu); šetnju predvode psihologinje Odjela za mentalno zdravlje (i voditeljice KLA); na traženje samih korisnika, šetnja će imati anonimni karakter (bit će zatvorena za javnost).

    

   u četvrtak, 19.09. od 8 do 12 h u Domu zdravlja Dugo Selo postaviti će se promidžbeni štand (u predvorju Doma) gdje će se mjeriti tjelesna težina i visina, određivati indeks tjelesne mase, mjeriti glukoza u krvi (GUK) te krvni tlak te građani uz podjelu promidžbenog materijala savjetovati o mjerama koje trebaju poduzeti glede održanja pravilne tjelesne težine i bavljenja tjelesnom aktivnošću; akciju provode liječnici i medicinske sestre Odjela za mentalno zdravlje • u petak, 20.09. od 11 do 12:30 sati u Dom za djecu Zagreb - podružnica Laduč održati će se sa štićenicima radionice na temu tjelesnog zdravlja i tjelesne aktivnosti kroz igre i podjelu sportskih rekvizita (badminton, frizbi, lopte, uže za preskakanje); u aktivnostima će zajedno sudjelovati stručni djelatnici Odjela i Dječjeg doma.  

  •