DOGAĐANJA

ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVSTVO ZAGREBAČKE ŽUPANIJE

*
Program prevencije spolno prenosivih bolesti / Edukacija srednjoškolaca u Samoboru

Svjetski dan hipertenzije 2019.

Svibanj 2019. - 17.05.2019.

 

 

 

  • U organizaciji Odjela za javno zdravstvo Službe za javno zdravstvo, mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije obilježen je „Svjetski dan hipertenzije“ javnozdravstvene akcijom u prostorima Higijensko –epidemiološkog odjela Zavoda i ispred njega u Velikoj Gorici u petak, 17. svibnja 2019.


   Tom prilikom su zainteresiranim građanima djelatnici Zavoda mjerili krvni tlak i šećer  u krvi, te su se dijelili promidžbeno-edukativni materijali i medicinski savjeti sukladno nalazima mjerenja.


   Obilježavanje Svjetskog dana hipertenzije inicirala je Svjetska liga za borbu protiv hipertenzije 2005. godine, otkada se redovito obilježava u cilju podizanja svijesti, informiranja i edukacije opće populacije o prevenciji, otkrivanju i liječenju hipertenzije te posljedično prevenciji moždanog i srčanog udara te drugih srčanih i bubrežnih bolesti.


   Svrha ove javnozdravstvene kampanje je rano otkrivanje visokog krvnog tlaka, povećanje svjesnosti o potrebi kontrole krvnog tlaka i dostupnost mjerenja širokoj populaciji, kako bi se ranim otkrivanjem i liječenjem povišenog krvnog tlaka spriječile posljedice po zdravlje.


   Povišeni krvni tlak ili hipertenzija je tiha podmukla bolest, koja godinama ne mora pokazivati nikakve simptome, dok se ne razviju oštećenja ciljnih organa. Hipertenzija je globalna epidemija  i vodeći čimbenik rizika za smrtnost i invaliditet u svijetu. Prema procjenama 18% svih smrti na svijetu se pripisuje hipertenziji (oko 9,4 milijuna ljudi). Četiri od deset odraslih osoba iznad 25 godina u svijetu ima povišeni krvni tlak. Nažalost, gotovo 50% osoba s hipertenzijom ne zna da ima povišeni krvni tlak, a pola onih koji za njega znaju ne poduzimaju ništa odnosno niti se liječe medikamentima niti mijenjaju štetne životne navike. To znači da 75% populacije s povišenim krvnim tlakom na svijetu ima velik rizik za razvoj bolesti srca, moždani udar, bolesti bubrega i iznenadnu srčanu smrt. 


   Vrijednosti krvnog tlaka treba snižavati ispod 140/90 mmHg.


   Prvi simptomi (jutarnje glavobolje u zatiljku, vrtoglavica, umor, promjene vida, smetenost i dr.) javljaju se kada se razviju komplikacije (oštećenja vitalnih organa: srca, mozga, bubrega), pa do postavljanja dijagnoze povišenog krvnog tlaka prođe prosječno 10-20 godina.


   Zbog toga je važno povremeno mjerenje tlaka, kako bi sehipertenzija na vrijeme prepoznala i započelo liječenje. Za uspješno liječenje važnu ulogu ima pacijent koji treba sam kontrolirati tlak te prilagoditi stil života:

    

   • * prehrana s manje soli

   • * redovita fizička aktivnost

   • * nepušenje

   • * izbjegavanje konzumacije alkohola

   • * održavanje normalne tjelesne težine

   • * izbjegavanje stresnih situacija i redovito koristiti terapiju preporučenu od nadležnog liječnika.