DOGAĐANJA

ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVSTVO ZAGREBAČKE ŽUPANIJE

SVJETSKI DAN PJEŠAČENJA 2016.

SVJETSKI DAN PJEŠAČENJA 2016.

15. listopad 2016. - Datum objave

 

 

 

  • Svjetski dan pješačenja, 15. listopada, Odjel za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti obilježio je sudjelujući u već tradicionalnim aktivnostima Hrvatskog planinarskog društva "Zaprešić" s kojim se u okviru provođenja nacionalnog programa "Živjeti zdravo" počela uspostavljati ozbiljnija suradnja.

  •  

  • U nedjelju, 16. listopada u 9 sati ispred Novih Dvora okupilo se pedesetak građana Zaprešića, planinara, rekreativaca ali i "običnih" građana željnih boravka na čistom zraku, koji su došli obilježiti ovaj dan otvaranjem nove staze zaprešićkih planinara "Put daždevnjaka". Ovo zanimljivo ime staza je dobila pri trasiranju, kada su planinari izbrojali više od stotinu daždevnjaka duž nje, pa će staza poslužiti i za promidžbu zaštite ovih sve rjeđih vodozemaca.

  •  

  • Pješaci su se zatim podijelili u dvije grupe, sporiju koja je u laganom dvosatnom hodu prešla kružnu stazu kroz zaprešićku šumu te bržu koja je "odradila" čak 4 sata ozbiljnijeg planinarskog pješačenja. Djelatnici Zavoda, inače članovi novoosnovanog planinarskog kluba Zavoda, pratili su obje grupe, s medicinskom opremom na leđima čineći time i sanitetsko osiguranje pohoda. Potom su na cilju, planinarskom odmorištu, zainteresiranim građanima mjerili krvni tlak, GUK i saturaciju krvi kisikomuz savjete o očuvanju zdravlja, pravilnoj prehrani i uzimanju lijekova.Od ukupno 40-tak testiranih građana samo je jedan imao lošiji rezultat glukoze u krvi, međutim gotovo trećina ispitanika je imalo blago ili srednje povišene vrijednosti arterijskog krvnog tlaka što je podatak koji nalaže oprez.

  •  

  • Prelijepa i popularna staza kroz zaprešićku šumu najvjerojatnije će tako postati i dio programa "Živjeti zdravo" odnosno njegove sastavnice "Hodanjem do zdravlja" čiji je nositelj za Zagrebačku županiju upravo Zavod za javno zdravstvo.

 

 

  •