ŠKOLSKA I SVEUČILIŠNA MEDICINA

ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVSTVO ZAGREBAČKE ŽUPANIJE

ZZJZ-ZZ | Zavod za javno zdravstvo Zagrebačke županije

Ušljivost glave (pediculosis capitis)

25. veljače 2018. - Datum zadnje promjene

 

 

  Uši glave su rasprostranjene po cijelom svijetu, i u bogatim i u siromašnim sredinama. Prenose se s glave na glavu, pri igri, športu, u školi, vrtiću, igraonici ili kod kuće, rjeđe putem neživih predmeta (češljevi, četke, kape, posteljina, ručnici). Pojava ušiju nije rezultat nedovoljne higijene. Svakodnevno pranje kose Vas također ne štiti od napadaja ušiju. Napad ušiju ni u kom slučaju ne treba tajiti jer problem ušljivosti možemo riješiti samo ako svi oboljeli u jednom kolektivu istovremeno poduzimaju mjere raskuživanja. Kako ćemo prepoznati uši? Uši su dva do tri milimetra mali insekti koji žive na čovjekovom vlasištu. Priljube se na vlasi kose i čovjekovo tjeme, prilagode se boji kose te ih je teško vidjeti. Hrane se krvlju svoga domaćina do koje dolaze bezbolnim ubodima. Tekućina koju ispuste za vrijeme hranjenja izaziva neugodan svrbež glave i zbog češanja mogu nastati ogrebotine i infekcija. Uši glave ne prenose zarazne bolesti. Izvan glave čovjeka uš može preživjeti do 48 sati. Odrasla ženka u toku svog dvomjesečnog života snese oko 200 – 300 jajašaca (gnjida) koje odlaže uz sam korijen kose. Iz gnjide se za tjedan dana izleže mlada uš koja je nakon dva tjedna sama spolno zrela i sposobna stvarati nove gnjide. U slučaju nepovoljnih uvjeta gnjide mogu ostati u stanju mirovanja i više od mjesec dana. Gnjide izgledaju kao perut na glavi, bijele su boje, manje od milimetra, ali su za razliku od peruti zalijepljene na kosi, i ostaju zalijepljene i nakon pranja kose i normalnog češljanja. Gnjide se najčešće nalaze na kosi na sljepoočnicama, iza ušiju i na zatiljku. Već jedna jedina gnjida govori o ušljivosti i neophodan je tretman glave medicinskim šamponom protiv ušiju! Ušljivost glave najčešće se javlja kod djece predškolskog uzrasta i to češće kod djevojčica s duljom kosom.

   

  Kako se prenose uši?

  Uši se najlakše prenose izravnim dodirom glave o glavu sa osobom koja ima uši, što je posebno često kod djece, zatim korištenjem onečišćenog češlja, marame ili kape, preko zajedničkih odjevnih predmeta, ručnika, jastučića, posteljine i slično. Uši ne lete i ne mogu skočiti sa čovjeka na čovjeka! Uši se ne prenose preko vode u bazenu niti preko kućnih ljubimaca.

   

  Kako otkriti uši glave?

  Na ušljivost ukazuje uporan svrbež glave. Pažljivim pregledom vlasišta najčešće ćete uočiti gnjide, čvrsto zalijepljene na vlasima najviše iza uha, na sljepoočnicama i na zatiljku. U slučaju velikog broja uši možete vidjeti i žive pokretne uši. Gnjide ćete lakše uočiti pregledom kose pri jakom svijetlu i s povećalom.

   

  Kako se riješiti ušiju glave?

  U slučaju da u kosi svoga djeteta nađete gnjide ili uši dijete ne treba slati u školu ili vrtić dok se ne provede postupak pranja kose medicinskim šamponom protiv ušiju. Potrebno je odmah obavijestiti školu ili vrtić o pojavi ušiju kod Vašeg djeteta kako bi druga djeca i roditelji bili obaviješteni o obvezi pregleda vlasišta djece i ukućana i o načinu tretiranja kose u slučaju ušljivosti. Taj postupak je jedini ispravan obzirom da je i Vaše dijete od nekoga dobilo uši i da se samo zajedničkim trudom svih roditelja i djece uši mogu u potpunosti suzbiti!

   

  U slučaju pojave ušiju glave u školi, vrtiću ili u obitelji potrebno je sredstvima protiv ušiju tretirati sve pripadnike tog kolektiva. Ako osoba u kolektivu koja je tek nedavno dobila uši i nema svrbež kose (jer je još uvijek mali broj ušiju u vlasištu) ne provede tretiranje medicinskim šamponom velika je vjerojatnost ponovne zaraze drugih članova kolektiva.

   

  Danas na tržištu postoje razni medicinski šamponi protiv ušiju koji se kupuju se u ljekarnama. Prije upotrebe medicinskog šampona potrebno je proučiti priložene upute jer se šamponi raznih proizvođača koriste na različite načine. Nakon pranja potrebno je svaki dan do sljedećeg pranja medicinskim šamponom kosu iščešljavati od gnjida.

   

  Pranje istim šamponom je potrebno ponoviti nakon tjedan dana! Ponovno pranje je neophodno jer šampon ubija samo žive uši, dok gnjide prežive! Nakon pranja mokru je kosu potrebno iščešljavati gustim češljem za gnjide, uz odstranjivanje vidljivih gnjida rukom. Na tržištu postoje i električni češljevi koji uništavaju gnjide. Poželjno je da kosu navedenim šamponom operu i ostali članovi uže djetetove obitelji!

   

  Prilikom pranja pripazite da šampon ne uđe u djetetove oči ili u usta. Nakon pranja kose medicinskim šamponom ne smije se koristiti fen nego je kosu potrebno osušiti na sobnoj temperaturi. Dan ili dva nakon pranja kose medicinskim šamponom nemojte ju prati običnim šamponom kako bi aktivnim sastojcima medicinskog šampona omogućili duže djelovanje. Nakon 8 do 10 dana potrebno je vrlo pažljivo prekontrolirati glavu djeteta! U slučaju da su uši i dalje prisutne postupak se ponavlja.

   

  U obitelji u kojoj su se pojavile uši potrebno je nakon tretiranja glave svih ukućana oprati sve četke, češljeve, posteljinu, deke, ručnike, odjeću koja se oblači preko glave kao i sva pokrivala za glavu (pogotovo vunene kape). U dječjim vrtićima treba istovremeno s tretiranjem glava promijeniti i oprati svu posteljinu. Dobiti uši je najnormalnija društvena pojava današnjice. Nije sramota imati uši, ali sramota je šutjeti o tome i skrivati ih i na taj način zaraziti druge osobe čime se problem povećava.

   

  U potpunosti se riješiti ušiju glave je jako velik posao. Zadatak je škole i vrtića da obavijesti cijeli razred ili odgojnu skupinu o potrebi provođenja tretmana vlasišta svih članova te da u suradnji s epidemiologom ili školskim liječnikom podijeli roditeljima pisane naputke kako i kada to učiniti. Odgovornost obitelji je da provede preporučene mjere borbe protiv ušiju i da obavijesti školu u slučaju njihove ponovne pojave.