Javno zdravstvo, socijalna medicina i gerontologija

ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVSTVO ZAGREBAČKE ŽUPANIJE

ZZJZ-ZZ | Zavod za javno zdravstvo Zagrebačke županije

Program ZM: Zdravo mršavljenje

18. travnja 2011. - Datum

 

 

  • ZZJZ Zagrebačke županije, za sada u Velikoj gorici i Zaprešiću, provodi program «Zdravo mršavljenje», program usmjeren na potporu osobama s prekomjernom tjelesnom težinom u pokušaju da smršave na zdravi način. U okviru tog programa stručni tim Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije, koji se sastoji od posebno educiranih liječnika i psihoterapeuta, nutricionista, diplomiranih medicinskih sestara, fizioterapeuta, te psihologa pomaže zainteresiranim osobama u redukciji tjelesne težine, kombinirajući suvremene spoznaje o zdravom mršavljenju s osobnim željama i zamislima sudionika programa.

  •  

  • U program je uključena edukacija o prehrani s planiranjem obroka, te umjerena tjelesna aktivnost u ugodnom i opuštajućem okruženju. U skladu s iskustvom iz brojnih sličnih programa diljem svijeta, program uključuje i profesionalnu podršku motiviranim osobama u unapređenju načina prehrane i fizičke aktivnosti, a time i u smanjenju tjelesne težine. Prva faza programa, koja traje oko dva mjeseca, obuhvaća intenzivnije druženje sa stručnim timom i članovima grupe, i tijekom te dvomjesečne faze sudionici steknu nova znanja o prehrani, ali i započinju neke – pa makar i minimalne – promjene u načinu ishrane i u tjelesnoj aktivnosti.

  •  

  • Kakvog će opsega biti te promjene i u kojem ritmu će one nastupiti, ostaje slobodnim izborom svakog korisnika programa. Jednako tako, naša je želja da mršavljenje za naše sudionike bude ne samo zdravo, nego i ugodno iskustvo. U drugoj fazi programa, koja traje najmanje dvije godine, naglasak je na održavanju željenih promjena kroz povremene susrete grupe sudionika, a uz bitno manje sudjelovanje stručnih osoba.

  •  

  • Program je besplatan za polaznike, donosi puno novosti na području zdravog mršavljenja te nudi potporu onima koje okolina ne razumije i kritizira, a sami nemaju dovoljno znanja, snage i motivacije za uspješno mršavljenje.