USLUGE

ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVSTVO ZAGREBAČKE ŽUPANIJE
ZZJZ-ZZ | Zavod za javno zdravstvo Zagrebačke županije

Savjetovalište za cijepljenje

Cijepljenje je najučinkovitiji medicinski postupak koji se može uspoređivati samo sa pronalaskom antibiotika. Masovni programi cijepljenja koji se provode od sredine 20. stoljeća a koji su osmišljeni i evaluirani epidemiološkim metodama doveli su do značajnog pada obolijevanja i smrtnosti te  kontrole zaraznih bolesti protiv kojih se cijepi.


Zagrebačka županija ima obuhvat cijepljenjem koji još uvijek sprječava širenje zaraznih bolesti protiv kojih se cijepi ali se sve više primjećuje povećanje broja roditelja koji ne žele cijepiti svoju djecu. Ukoliko obuhvat cijepljenih padne ispod 95% za pojedina cjepiva nakuplja se broj osjetljivih koji omogućuje ponovno širenje bolesti u populaciji. Opasnost je tim veća što se epidemije tih bolesti već javljaju u zemljama u okruženju i postoji opasnost od unosa bolesti u našu zemlju.


Sve je veći broj roditelja koji pod utjecajem antivakcinalnih kampanja odbijaju cijepljenje već u rodilištu ili odbijaju nastavak započetih cijepljenja.

 

Svi roditelji koji imaju dilema oko cijepljenja svoje djece mogu se javiti u Savjetovalište koje je organizirano u svim ispostavama Službe za epidemiologiju u Županiji te dogovoriti termin za savjetovanje.

 

 

 

  • Kalendar obveznog cijepljenja

    Kalendar obveznog cijepljenja za 2019. godinu


    Saznajte više >>

 

 

  • Izvješće o provedenom cijepljenju

    Izvješće o provedenom obveznom cijepljenju u Zagrebačkoj županiji u 2018. godini


    Saznajte više >>