Naslovna  > Službe > Javno zdravstvo, socijalna medicina i gerontologija  > Radionice i tribine

Europski dan borbe protiv pretilosti 2012.

Služba za javno zdravstvo, socijalnu medicinu i gerontologiju Zavoda za javno zdravstvto Zagrebačke županije održala je tribinu povodom Europskog dana borbe protiv pretilosti 25. svibnja 2012. godine u Samoboru.

U sklopu tribine prezentirani su zdravi stilovi života te iskustva polaznika programa Zdravo mršavljenje u Velikoj Gorici i Zaprešiću.

Za građane je bilo organizirano mjerenje krvnog tlaka, šećera u krvi, indeksa tjelesne mase i postotka masnog tkiva u organizmu.

Polaznici ZM grupe Zaprešić

02/07/2012Europski dan borbe protiv pretilosti 2011.

Služba za javno zdravstvo, socijalnu medicinu i gerontologiju Zavoda za javno zdravstvto Zagrebačke županije održala je tribinu povodom Europskog dana borbe protiv pretilosti 20. svibnja 2011. godine u Gradskoj vijećnici grada Zaprešića.

Tribinu je otvorio ravnatelj Zavoda, mr.Davorin Gajnik, te se nazočnima obratio s nekoliko uvodnih riječi o problemu pretilosti. U ime Zagrebačke županije tribinu je podržala i pročelnica UO za zdravstvo i socijalnu skrb Zagrebačke županije Ksenija Čuljak. Slijedila su predavanja o prehrani, fizičkoj aktivnosti i jelovnicima u školama. U sklopu tribine predstavljen je i program "ZM-zdravo mršavljenje" kroz riječi voditelja i sudionika programa.

Uz edukativni dio programa, za građane je bilo organizirano mjerenje krvnog tlaka, šećera u krvi, indeksa tjelesne mase i postotka masnog tkiva u organizmu. Posjećenost je bila znatno bolja od prošlogodišnje, a lokalni mediji su događaju posvetili više prostora u obavješćivanju javnosti.

07/06/2011Europski dan borbe protiv pretilosti 2010.

Zavod za javno zdravstvo Zagrebačke županije obilježio je Europski dan borbe protiv pretilosti u javnom tribinom 21. svibnja 2010. u Zaprešiću. Na tribini su sudjelovali djelatnici Zavoda, predstavnici lokalne samouprave (tajnica poglavarstva grad Zaprešića, pročelnik društvenih djelatnosti grada Zaprešića, predstavnica Ureda za zdravstvo i socijalnu skrb Zagrebačke županije), predstavnici škola i vrtića Zagrebačke županije, patronažna služba Doma zdravlja Zagrebačke županije-ispostava Zaprešić, Udruga dijabetičara „Za bolji život“ iz Ivanić Grada te njihov Gradski crveni križ u suradnji sa tvrtkom „Salvus“, te predstavnici tvrtke GlaxoSmithKline, tvrtke Belupo i tvrtke Roche. Predavanjem o epidemiologiji pretilosti doc.dr.sc.Branko Kolarić, voditelj Službe, iznio je podatke o proširenosti poremećaja uhranjenosti, te je zaključio da su potrebne male promjene u ponašanju za veliko smanjenje zdravstvenih rizika koje nosi prekomjerna tjelesna težina i pretilost. U izlaganju Jadranke Škunca, vms, sudionici su upoznati sa ciljem obilježavanja Europskog dana borbe protiv pretilosti. Edukaciju o pravilnoj prehrani školske djece i mladih održala je A.Kružić-Lulić, dr.med, spc. školske medicine. Tijekom tribine građanima je ponuđeno mjerenje indeksa tjelesne mase, krvno tlaka, zastupljenosti masnog tkiva u organizmu i šećera u krvi.

Na žalost, odaziv građana nije bio velik, prvenstveno zbog toga što su vremenski uvjeti spriječili postavljanje štandova na otvorenom. Događaj je medijski popratila TV Zaprešić.

 

Prilozi:
Pravilna prehrana
Europski dan borbe protiv pretilosti
Epidemiologija pretilosti
02/06/2010Radionica: Prevencija kroničnih komplikacija šećerne bolesti i CroDiab registar

Šećerna bolest je kronična bolest s višestrukim kroničnim komplikacijama i preuranjenom smrtnošću bolesnika koja predstavlja jedno od glavnih javnozdravstvenih opterećenja suvremenog društva. U našoj zemlji ona je jedan od 5 zdravstvenih prioriteta, a u cilju prevencije bolesti i njenih komplikacija 2007. godine donesen je i Nacionalni program zdravstvene zaštite osoba sa šećernom bolešću. Integralni dio nacionalnog programa je i CroDiab registar – registar osoba sa šećernom bolešću, koji osim značaja za planiranje preventivnih akcija i redukciju troškova u zdravstvenoj zaštiti pokazuje izrazitu učinkovitost u unapređenju i osiguranju kvalitetnije skrbi bolesnicima.

Kako bi Vas upoznali sa osobitostima Nacionalnog programa i CroDiab registra pozivamo Vas da nam se pridružite na radionici:

Prevencija kroničnih komplikacija šećerne bolesti i CroDiab registar

koja će se održati 11. prosinca 2009. godine od12.00-13.30h

u predavaonici Doma Zdravlja Zagrebačke županije u Zaprešiću, Pavla Lončara 1, 10290 Zaprešić

PROGRAM I PREDAVAČI:                  

 12.00-12.20 dr.sc. Branko Kolarić, dr.med: Javnozdravstvena služba u Zagrebačkoj županiji s osvrtom na šećernu bolest, ZZJZ Zagrebačke županije

12.20-12.30 mr.sc.Tamara Poljičanin, dr. med: Nacionalni program zdravstvene zaštite osoba sa šećernom bolešću, Sveučilišna klinika Vuk Vrhovac

12.30-12.50 Mario Šekerija, dr.med: CroDiab registar osoba sa šećernom bolešću, Sveučilišna klinika Vuk Vrhovac

12.50-13.10 Jadranka Škunca, vms: Prijava bolesnika u CroDiab registar, ZZJZ Zagrebačke županije

13.10-13.30 RASPRAVA

Nakon predavanja pozivamo Vas da nam se pridružite na domjenku koji smo za Vas pripremili.

Skup će biti bodovan prema Pravilniku Hrvatske liječničke komore sa 4 boda za slušače.

 

Prilozi:
Prezentacija: CroDiab - Registar osoba sa šećernom bolešću
Prezentacija: Epidemiologija šećerne bolesti
Prezentacija: Nacionalni program zdravstvene zaštite osoba sa šećernom bolešću
03/12/2009Tribina povodom Svjetskog dana AIDS-a

Zavod za javno zdravstvo Zagrebačke županije Vas poziva na:


Tribinu povodom Svjetskog dana AIDS-a


4. prosinca u 12.30 h, u predavaonici DZ Ivanić-Grad
i
10. prosinca
, u 12.30 h u predavaonici DZ Samobor

Predavanja:
Doc.dr.sc.Branko Kolarić – Karakteristike HIV infekcije
Sanja Belak-Kovačević, prof. – Psihosocijalni aspekti života s HIV-om

Skup će biti bodovan prema Pravilniku Hrvatske liječničke komore i Pravilniku Hrvatske komore medicinskih sestara sa 4 boda za slušače

03/12/2009