Naslovna  > Službe

Otvorena sportska ambulanta u Velikoj Gorici

 

Športsko rekreativni centar Velika Gorica, na stadionu Radnik, od danas je bogatiji za sportsku ambulantu koja je otvorena na istočnom ulazu na stadion. Ambulantu će koristiti gorički sportaši, amateri i profesionalci, koji su do sada dva puta godišnje ne preglede putovali u Samobor ili Zagreb.

- Naša je želja vratiti prvobitni sjaj ovom kompleksu, s dopunjenim kapacitetima i projektima, i stvarno dokazati da smo grad sporta, a u ovome slučaju pokazujemo da smo i grad zdravlja - rekao je gradonačelnik Dražen Barišić uz poruku da nema sporta bez zdravlja.


Grad Velika Gorica osigurao je prostor za sportsku ambulantu, a Zavod za javno zdravstvo Zagrebačke županije kupio je novu medicinsku opremu u vrijednosti 100 tisuća kuna.

- Nakon Samobora došla je na red i Gorica koja ima najviše sportaša. Ovime smo omogućili našoj djeci da u svome gradu obave preglede - rekao je zamjenik župana Rudolf Vujević.

Besplatni pregledi

Grad će kroz Zajednicu sportskih udruga osigurati da pregledi budu besplatni te će stoga financirati punu cijenu u iznosi od 70 kuna. U Gradu je procjenjuju da će godišnje trebati osigurati do pola milijuna kuna za preglede iz kojih će se financirati rad sportske ambulante, pojasnio nam je zamjenik gradonačelnika Ervin Kolarec.

Također s velikogoričkim Veleučilištem su dogovoreni besplatni pregledi u laboratoriju za optometriju u kojima će se provjeravati vid sportašima kojima je to potrebno za njihovo djelovanje.


Ambulanta će raditi prema potrebi do 1. kolovoza, s obzirom da su liječnički pregledi za proljetnu sportsku sezonu već odrađeni, a od kolovoza nastavit će sa stalnim radnim vremenom i zaposlenicima. Tada će se koordinirati pregledi s 60 sportskih udruga koji djeluju u Gradu koji okupljaju oko 4000 sportaša od čega najvećim djelom djeca. Po izvršenim pregledima znat će se i točan podatak koliko je aktivnih sportaša u Velikoj Gorici. 

- Svi sportaši, bez obzira u kojoj grani sporta treniraju, podliježu dva puta godišnje liječničkim pregledima i to će se sada obavljati u Velikoj Gorici - rekao je Ervin Kolarec obećavši sportašima da će pregledi biti besplatni.

Ambulanta je u potpunosti opremljena za detaljan liječnički pregled, uključujući i pregled kardiovaskularnog sustava, po kojima se vidi da li je sportaš sposoban za sportske aktivnosti kojima se bavi što potvrđuje uvjerenjem o zdrastvenom sposobnošću.

 

26/04/2011staro Organizacija pregleda za upis u prvi 1. razred OŠ školske godine 2011/12.

„Oni su mali, ali su veliki. Hoću reći, nisu više mali, ali su dovoljno veliki da ne budu mali.“

Svake godine u Hrvatskoj svoje prve školske korake započne oko 50.000 prvašića. Školski obveznik je svako dijete koje do 31. ožujka tekuće godine navrši šest godina, što je prema procjeni stručnjaka najpovoljnije razdoblje za uključivanje djeteta u obrazovno-odgojni proces. Ipak, roditelji često imaju dileme oko “pravog trenutka“ za polazak u školu i spremnosti svojeg djeteta za prihvaćanjem školskih izazova. Kako bi početak, ali i daljnje školovanje dalo zadovoljavajuće rezultate, potrebno je da dijete postigne određeni stupanj psihičke i fizičke zrelosti. Svrsishodno tome, prerano, ali i prekasno uključivanje djeteta u odgojno-obrazovni proces za posljedicu može imati teškoće u usvjanju gradiva, postizanje slabijih rezultata, i u konačnici gubitak motivacije za učenje.

O upisu djeteta u školu odlučuje komisija koja se sastoji od liječnika školske medicine, pedagoga, defektologa, psihologa i učitelja određene škole. Nakon što svaki od njih samostalno i pojedinačno procjeni spremnost djeteta za školu, zajedno donose konačnu odluku. Osim o redovnom školovanju ista komisija odlučuje i o posebnim oblicima školovanja za djecu s zdravstvenim ili psihofizičkim  poteškoćama koja ne mogu pohađati redovno školovanje, te o odgodi polaska u školu i prijevremenim upisima.

Polaskom djeteta u školu dijete pored svojeg liječnika opće medicine odnosno pedijatra, dobiva i školskog liječnika koji ga prati do završetka srednjoškolskog obrazovanja ili fakulteta. Na taj način omogućeno je sustavno praćenje djeteta iz godine u godinu što je od velike važnosti za praćenje zdravlja populacije i  društva u cjelini.  Najveći opseg posla školske medicine je prevencija. Kroz aktivnosti sistematskih pregleda, skrininga, savjetovanja, cijepljenja, te zdravstvenog odgoja cilj nam je spriječiti odnosno na vrijeme uočiti poremećaje zdravlja i ponašanja.

Dio cjelokupnog postupka upisa djeteta u školu je i zdravstveni pregled koji je vrlo važan segment u konačnoj odluci upisne komisije. Zadaća pregleda je utvrditi zdravstveno stanje,  te stupanj zrelosti djeteta za školu. Pregled se u pravilu obavlja u ambulanti školske medicine prema unaprijed određenom terminu  koji je naznačen na pozivu ili prema narudžbi (osobno i telefonom). S obzirom na različitosti u organizaciji upisa i pregleda detaljne informacije za svaki pojedini tim možete vidjeti u piloženim tablicama.

Pregled započinje otvaranjem zdravstvenog kartona u koji se kroz razgovor s roditeljima unose svi potrebni opći podaci o djetetu, podaci o rastu i razvoju, podaci o prijašnjim oboljenima, cijepljenjima, okruženju u kojem dijete boravi te podaci dobiveni tijekom pregleda. Kako bi nam olakšali i ubrzali unos potrebnih podataka, molimo Vas da na pregled ponesete medicinsku dokumentaciju o oboljenima, potvrdu stomatologa, cjepnu karticu te ovu  brošuru s popunjenim podacima.

Iznimno je važno pripremiti dijete za pregled i cijepljenje na koje dijete u toj dobi nije naviklo. Naš tim (liječnik i medicinska sestra - tehničar) će se prijateljskim pristupom i blagom riječju nastojati približiti svakom djetetu te otkloniti eventualne nesigurnosti.

 

ZDRAVSTVENI PREGLED UKLJUČUJE:

-otvaranje osobnoga zdravstvenog kartona koji prati dijete do kraja školovanja, a u koji se upisuju sistematski pregledi i cijepljenja prema važećem kalendaru cijepljenja

-mjerenje tjelesne težine i visine
-kontrolu oštrine vida i sluha
-detaljan klinički pregled prema dogovorenoj metodologiji uz obvezan pregled vanjskog spolovila
-procjenu razvoja grafomotorike, percepcije i psihičkog razvoja
-orijentacijsku procjenu emocionalne zrelosti djeteta te ocjenu razvoja govora
-interpretaciju nalaza hemoglobina (Hb) u krvi, nalaza urina i nalaza stomatologa
-daljnji pregled kod potrebnog specijalista (prema potrebi i utvrđenoj indikaciji)
-docjepljivanje djece prema kalendaru cijepljenja: cjepivo protiv ospica-rubeole-zaušnjaka (MRP) pri pregledu, a tijekom prvog razreda drugo cjepivo protiv difterije-tetanusa-dječje paralize (DI-TE-POLIO)

 

PREGLED ORGANIZACIJE UPISA PO TIMOVIMA

 

  ZAPREŠIĆ (dr. Jasminka Koprivnjak i dr. Marina Mihalec)
Početak pregleda 7.3.2011. (dr. Jasminka Koprivnjak); 8.3.2011 (dr. Marina Mihalec)
Očekivani završetak pregleda 26.5.2011 (dr. Jasminka Koprivnjak); 3.5.2011 (dr. Marina MIhalec)
Način naručivanja na liječnički pregled Telefonom ili osobno u ambulanti
Mjesto održavanja liječničkog pregleda Ambulanta
Mjesto održavanja školskog testiranja

Škola (prije liječnikog pregleda)

Obavijest putem plakata
Izdavanje potvrde o upisu      Roditelju nakon završenog liječničkog pregleda
Laboratorijski nalazi

Hemoglobin, urin

(obaviti prije liječničkog pregleda - nalaz se donosi na pregled)

Dokumentacija za liječnički pregled

Zdravstvena iskaznica, Iskaznica cijepljenja, medicinska dokumentacija o prijašnjim oboljenjima (povijesti bolesti, nalazi...), potvrda stomatologa,

nalazi hemoglobina i urina

Napomena

Dr. Marina Mihalec preglede za OŠ Pušća, OŠ Gornja Bistra i OŠ Ivana Perkovca radi

Utorkom poslije podne i četvrtkom prije podne

 

 

  SAMOBOR (dr. Đurđica Gašpar Blažević i dr. Marina Mihalec)
Početak pregleda 7.3.2011. (dr. Đurđica Gašpar Blažević); 2.5.2011. (dr. Marina Mihalec)
Očekivani završetak pregleda 2.6.2011. (dr. Đurđica Gašpar Blažević); 3.6.2011. (dr. Marina Mihalec)
Način naručivanja na liječnički pregled Putem poziva koje šalje Ured za prosvjetu
Mjesto održavanja liječničkog pregleda Ambulanta
Mjesto održavanja školskog testiranja

Škola (nakon liječnikog pregleda)

Obavijest putem plakata te pozivnica s terminom koje se dobe na pregledu
Izdavanje potvrde o upisu Komisiji (školi)
Laboratorijski nalazi

Hemoglobin, urin

(narudžbe se vrše na liječničkom pregledu - nalaze dostavlja laboratorij)

Dokumentacija za liječnički pregled

Zdravstvena iskaznica, Iskaznica cijepljenja, medicinska dokumentacija o prijašnjim oboljenjima (povijesti bolesti, nalazi...), potvrda stomatologa

Napomena

Preglede za OŠ "Samobor", OŠ "Bogumila Tonija", OŠ "Sveta Nedjelja" obavlja

dr. Gašpar Blažević (pri DZ Samobor)

Preglede za OŠ "Milana Langa, OŠ "Mihaela Šiloboda" i OŠ "Rude" obavlja

dr. Marina Mihalec (ambulanta u novoj Sportskoj dvorani)

 

 

  JASTREBARSKO (dr. Zvonimira Papeš Ibrišević)
Početak pregleda 4.4.2011.
Očekivani završetak pregleda 10.6.2011
Način naručivanja na liječnički pregled Putem poziva koje šalje Ured za prosvjetu
Mjesto održavanja liječničkog pregleda Ambulanta
Mjesto održavanja školskog testiranja

Škola (nakon liječnikog pregleda)

Obavijest putem plakata te pozivnica s terminom koje se dobe na pregledu
Izdavanje potvrde o upisu Komisiji (školi)
Laboratorijski nalazi

Hemoglobin, urin

(narudžbe se vrše na liječničkom pregledu - nalaze dostavlja laboratorij)

Dokumentacija za liječnički pregled

Zdravstvena iskaznica, Iskaznica cijepljenja, medicinska dokumentacija o prijašnjim oboljenjima (povijesti bolesti, nalazi...), potvrda stomatologa

 

 

  DUGO SELO (dr. Danica Herc Cerovac)
Početak pregleda 11.4.2011.
Očekivani završetak pregleda prva polovina lipnja
Način naručivanja na liječnički pregled

Telefonom  ili osobno u ambulanti

(istodobno se naručujete za testiranje u školi i laboratorij)

Mjesto održavanja liječničkog pregleda Ambulanta
Mjesto održavanja školskog testiranja

OŠ "Josipa Zorića" i OŠ "Stjepana Radića" testiranje vrše u DZ Dugo Selo.

OŠ "Rugvica" i OŠ "Ivana Benkovića" testiranje vrše u prostorijama škole.

Obavijest putem plakata ili pri odabiru termina za liječnički pregled

Izdavanje potvrde o upisu Roditelju nakon završenog liječničkog pregleda
Laboratorijski nalazi

Hemoglobin

(narudžbe se vrše kada i za liječnički pregled - nalaze dostavlja laboratorij)

Dokumentacija za liječnički pregled

Zdravstvena iskaznica, Iskaznica cijepljenja, medicinska dokumentacija o prijašnjim oboljenjima (povijesti bolesti, nalazi...), potvrda stomatologa

 

  IVANIĆ-GRAD (dr. Lara Dadić)
Početak pregleda 17.3.2011
Očekivani završetak pregleda 19.5.2011
Način naručivanja na liječnički pregled Odabir termina na testiranju u školi
Mjesto održavanja liječničkog pregleda

Ambulanta

* Pregledi za OŠ "Dubrava" vrše se u školskoj ambulanti Vrbovec

Mjesto održavanja školskog testiranja

Škola (prije liječnikog pregleda)

Pozive šalje škola
Izdavanje potvrde o upisu Komisiji (školi)
Laboratorijski nalazi

Hemoglobin, urin

(uputnica se izdaje na liječničkom pregledu - nalaz dostavlja laboratorij)

 

*Za OŠ "Dubrava" laboratorijski nalazi se mogu izvaditi u DZ Vrbovec 9.4.2011

Na školskom testiranju će roditelji dobiti detaljnije obavijesti

Nalaz dostavlja laboratorij 

Dokumentacija za liječnički pregled

Zdravstvena iskaznica, Iskaznica cijepljenja, medicinska dokumentacija o prijašnjim oboljenjima (povijesti bolesti, nalazi...), potvrda stomatologa

 

  VRBOVEC (dr. Violeta Bokunić Belamarić)
Početak pregleda 5.4.2011
Očekivani završetak pregleda 17.6.2011
Način naručivanja na liječnički pregled Putem poziva koje šalje Služba za školsku medicinu
Mjesto održavanja liječničkog pregleda Ambulanta
Mjesto održavanja školskog testiranja

Škola

Obavijest putem plakata
Izdavanje potvrde o upisu Komisiji (školi)
Laboratorijski nalazi

Hemoglobin, urin (narudžbe se vrše prije liječničkog pregleda)

Nalaz se donosi na pregled

Dokumentacija za liječnički pregled

Zdravstvena iskaznica, Iskaznica cijepljenja, medicinska dokumentacija o prijašnjim oboljenjima (povijesti bolesti, nalazi...), potvrda stomatologa

 

  SV. IVAN ZELINA (dr. Violeta Bokunić Belamarić)
Početak pregleda 5.4.2011.
Očekivani završetak pregleda 16.6.2011.
Način naručivanja na liječnički pregled Putem poziva koje šalje Ured za prosvjetu
Mjesto održavanja liječničkog pregleda Ambulanta
Mjesto održavanja školskog testiranja

Škola

Obavijest putem plakata
Izdavanje potvrde o upisu Komisiji (školi)
Laboratorijski nalazi

KKS, urin (narudžbe se vrše prije liječničkog pregleda)

Nalaz se donosi na pregled

Dokumentacija za liječnički pregled

Zdravstvena iskaznica, Iskaznica cijepljenja, medicinska dokumentacija o prijašnjim oboljenjima (povijesti bolesti, nalazi...), potvrda stomatologa

 

  Velika Gorica (dr.Dunja Delfin i dr.Andrea Kružić Lulić)
Početak pregleda 23.3.2011.
Očekivani završetak pregleda 10.6.2011
Način naručivanja na liječnički pregled Osobno u ambulanti (uz izdavanje uputnice za laboratorij i obrasca za stomatologa)
Mjesto održavanja liječničkog pregleda Ambulanta
Mjesto održavanja školskog testiranja

Škola (nakon liječnikog pregleda)

Obavijest putem plakata.
Izdavanje potvrde o upisu Komisiji (školi)
Laboratorijski nalazi

Hemoglobin, urin

(narudžbe se vrše prije liječničkog pregleda - nalaze dostavlja laboratorij)

Dokumentacija za liječnički pregled

Zdravstvena iskaznica, Iskaznica cijepljenja, medicinska dokumentacija o prijašnjim oboljenjima (povijesti bolesti, nalazi...), potvrda stomatologa

Uredio: Igor Stojaković bacc.med.tech.

 

17/03/2011