Naslovna  > Službe  > Školska i sveučilišna medicina

Upisi u srednje škole 2014./15.

Dokumet za upise u srednje škole 2014./15 možete pregledati ili preuzeti ovdje.

18/06/2014SLUŽBA ZA ŠKOLSKU I SVEUČILIŠNU MEDICINU - O NAMA

Službu za školsku i sveučilišnu medicinu Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije čini 11 timova u 8 gradova Zagrebačke županije (Velika Gorica, Zaprešić, Samobor, Jastrebarsko, Dugo Selo, Ivanić Grad, Vrbovec i Sv.Ivan Zelina) koji skrbe za učenike 48 osnovnih i 16 srednjih škola te studente veleučilišta u Velikoj Gorici i Zaprešiću.
U skladu s odredbama Zakona o zdravstvenoj zaštiti (NN 150/2008) i Mrežom javne zdravstvene službe (NN 98/2009) za zdravlje svakog učenika/studenta, od upisa u 1.r.osnovne škole pa do završetka školovanja skrbe i izabrani obiteljski liječnik/pedijatar i nadležni školski liječnik službeno imenovan za svaku odgojno-obrazovnu ustanovu u RH.
 

Prema Programu mjera za djelatnost preventivno-odgojnih mjera za zdravstvenu zaštitu školske djece i studenata koje donosi ministar zdravlja (NN 126/2006), timovi školske medicine provode specifične i preventivne aktivnosti za učenike i studente (sistematske i kontrolne preglede, cijepljenja i ostale mjere zaštite od zaraznih bolesti, skrininge i namjenske preglede, zdravstveno odgojne aktivnosti, savjetovališni rad i ostale propisane mjere).


Nadležni školski liječnici škola članovi su Stručnih povjerenstava za utvrđivanje psihofizičkog stanja djece za potrebe upisa u prvi razred osnovne škole kao i za određivanje primjerenog oblika školovanja za učenike tijekom osnovnoškolskog i srednjoškolskog obrazovanja.


Specifičnost i posebna snaga školske medicine leži u suradnji kako sa školama (učiteljima, razrednicima, stručnim službama) tako i s roditeljima, zdravstvenim djelatnicima u primarnoj i sekundarnoj zdravstvenoj zaštiti, kao i prema potrebi djelatnicima ostalih službi čija je zadaća briga o djeci školske dobi i studentima (Uredi državne uprave, Centri za socijalnu skrb, MUP…)

Voditeljica Službe:
Zvonimira Papeš Ibrišević, dr.med.
spec. školske medicine
tel/fax 01 6284/728
e-mail: zvonimira.papes-ibrisevic@zg.t-com.hr
 

10/02/2014Organizacija pregleda za upis u prvi 1. razred OŠ

  

„Oni su mali, ali su veliki. Hoću reći, nisu više mali, ali su dovoljno veliki da ne budu mali.“

Svake godine u Hrvatskoj svoje prve školske korake započne oko 50.000 prvašića. Školski obveznik je svako dijete koje do 31. ožujka tekuće godine navrši šest godina, što je prema procjeni stručnjaka najpovoljnije razdoblje za uključivanje djeteta u obrazovno-odgojni proces. Ipak, roditelji često imaju dileme oko “pravog trenutka“ za polazak u školu i spremnosti svojeg djeteta za prihvaćanjem školskih izazova. Kako bi početak, ali i daljnje školovanje dalo zadovoljavajuće rezultate, potrebno je da dijete postigne određeni stupanj psihičke i fizičke zrelosti. Svrsishodno tome, prerano, ali i prekasno uključivanje djeteta u odgojno-obrazovni proces za posljedicu može imati teškoće u usvjanju gradiva, postizanje slabijih rezultata, i u konačnici gubitak motivacije za učenje.

O upisu djeteta u školu odlučuje komisija koja se sastoji od liječnika školske medicine, pedagoga, defektologa, psihologa i učitelja određene škole. Nakon što svaki od njih samostalno i pojedinačno procjeni spremnost djeteta za školu, zajedno donose konačnu odluku. Osim o redovnom školovanju ista komisija odlučuje i o posebnim oblicima školovanja za djecu s zdravstvenim ili psihofizičkim  poteškoćama koja ne mogu pohađati redovno školovanje, te o odgodi polaska u školu i prijevremenim upisima.

Polaskom djeteta u školu dijete pored svojeg liječnika opće medicine odnosno pedijatra, dobiva i školskog liječnika koji ga prati do završetka srednjoškolskog obrazovanja ili fakulteta. Na taj način omogućeno je sustavno praćenje djeteta iz godine u godinu što je od velike važnosti za praćenje zdravlja populacije i  društva u cjelini.  Najveći opseg posla školske medicine je prevencija. Kroz aktivnosti sistematskih pregleda, skrininga, savjetovanja, cijepljenja, te zdravstvenog odgoja cilj nam je spriječiti odnosno na vrijeme uočiti poremećaje zdravlja i ponašanja. Dio cjelokupnog postupka upisa djeteta u školu je i zdravstveni pregled koji je vrlo važan segment u konačnoj odluci upisne komisije. Zadaća pregleda je utvrditi zdravstveno stanje,  te stupanj zrelosti djeteta za školu. Pregled se u pravilu obavlja u ambulanti školske medicine prema unaprijed određenom terminu  koji je naznačen na pozivu ili prema narudžbi (osobno i telefonom). S obzirom na različitosti u organizaciji upisa i pregleda detaljne informacije za svaki pojedini tim možete vidjeti u piloženim tablicama.

Pregled započinje otvaranjem zdravstvenog kartona u koji se kroz razgovor s roditeljima unose svi potrebni opći podaci o djetetu, podaci o rastu i razvoju, podaci o prijašnjim oboljenima, cijepljenjima, okruženju u kojem dijete boravi te podaci dobiveni tijekom pregleda. Kako bi nam olakšali i ubrzali unos potrebnih podataka, molimo Vas da na pregled ponesete medicinsku dokumentaciju o oboljenima, potvrdu stomatologa, cjepnu karticu te ovu  brošuru s popunjenim podacima.

Iznimno je važno pripremiti dijete za pregled i cijepljenje na koje dijete u toj dobi nije naviklo. Naš tim (liječnik i medicinska sestra - tehničar) će se prijateljskim pristupom i blagom riječju nastojati približiti svakom djetetu te otkloniti eventualne nesigurnosti.

 

ZDRAVSTVENI PREGLED UKLJUČUJE:

-otvaranje osobnoga zdravstvenog kartona koji prati dijete do kraja školovanja, a u koji se upisuju sistematski pregledi i cijepljenja prema važećem kalendaru cijepljenja

-mjerenje tjelesne težine i visine

-kontrolu oštrine vida i sluha

-detaljan klinički pregled prema dogovorenoj metodologiji uz obvezan pregled vanjskog spolovila

-procjenu razvoja grafomotorike, percepcije i psihičkog razvoja

-orijentacijsku procjenu emocionalne zrelosti djeteta te ocjenu razvoja govora

-interpretaciju nalaza hemoglobina (Hb) u krvi, nalaza urina i nalaza stomatologa

-daljnji pregled kod potrebnog specijalista (prema potrebi i utvrđenoj indikaciji)

-docjepljivanje djece prema kalendaru cijepljenja: cjepivo protiv ospica-rubeole-zaušnjaka (MRP) pri pregledu, a tijekom prvog razreda drugo cjepivo protiv difterije-tetanusa-dječje paralize (DI-TE-POLIO)

 

ORGANIZACIJA UPISA U PRVI RAZRED OŠ PO ISPOSTAVAMA SLUŽBE ZA ŠKOLSKU I SVEUČILIŠNU MEDICINU ZA ŠKOLSKU GODINU 2015./16.

 

 

Jastrebarsko, 24.03.2014.

Voditeljica Službe za školsku i sveučilišnu medicinu:
Zvonimira Papeš Ibrišević, dr.med.
spec. školske medicine

 

13/03/2012Cijepljenje školske djece

Sva školska djeca podliježu obaveznom cijepljenju prema propisanom Kalendaru cijepljenja, što znači da je cijepljenje obavezno i besplatno. Tijekom školovanja cijepe se protiv ospica, rubeole, zaušnjaka, tetanusa, dječje paralize, tuberkuloze i hepatitisa B (virusne žutice tipa B) prema Zakonu o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti (N.N. 79/07) i Pravilniku o načinu provođenja imunizacije, seroprofilakse i kemoprofilakse protiv zaraznih bolesti (N.N. 164/04).
 

Kako se provodi cijepljenje?

Cijepljenje se u pravilu obavlja za vrijeme trajanja nastave u prostorijama zdravstvene ustanove ili u prikladnim prostorijama škole. Od nadležnog školskog liječnika škole dobiju obavijest o cijepljenju, a roditelji su dužni  po djeci obavezno poslati karticu imunizacije u koju se upisuju primljena cjepiva i u slučaju bolesti adekvatnu medicinsku dokumentaciju.

 

Tko donosi odluku o cijepljenu?


Odluku o cijepljenju donosi školski liječnik i odgađa cijepljenje ako za to postoje zdravstveni razlozi. Razlozi za odgađanje cijepljenja su akutne bolesti, febrilna stanja, preosjetljivost na sastojke cjepiva i teže nepoželjne reakcije prilikom prethodnog cijepljenja.

Treba znati da prehlada nije zapreka za cijepljenje!


Roditelj ima obavezu cijepiti dijete jer u suprotnom ugrožava život vlastitog djeteta i čitave populacije!


Cijepljenje vašeg djeteta je radi njegove dobrobiti!

 

Kakve reakcije može izazvati cjepivo?


Svako cjepivo može izazvati neželjene reakcije, no one su kod školske djece izuzetno rijetke i u pravilu blage. Najčešće nuspojave su bol i oteklina na mjestu cijepljenja te ponekad lagano povišena temperatura.


Za sva važna pitanja i informacije u vezi cijepljenja možete se javiti vašem nadležnom školskom liječniku od kojeg ćete dobiti željene informacije.Tekst pripremila:
Dunja Delfin, dr.med., spec.školske medicine

 

Uredio: Igor Stojaković bacc.med.tech.
 

27/02/2010Ušljivost glave (pediculosis capitis)

 

Uši glave su rasprostranjene po cijelom svijetu, i u bogatim i u siromašnim sredinama. Prenose se s glave na glavu, pri igri, športu, u školi, vrtiću, igraonici ili kod kuće, rjeđe putem neživih predmeta (češljevi, četke, kape, posteljina, ručnici). Pojava ušiju nije rezultat nedovoljne higijene. I na savršeno njegovanoj i čistoj glavi uši se osjećaju dobro i razmnožavaju se! Svakodnevno pranje kose Vas također ne štiti od napadaja ušiju. Napad ušiju ni u kom slučaju nemojte zatajiti jer ćemo se samo zajedničkom suradnjom uspjeti boriti protiv njih.

 

 

Kako ćemo prepoznati uši?

Uši su dva do tri milimetra mali insekti koji žive na čovjekovom vlasištu. Priljube se na vlasi kose i čovjekovo tjeme, prilagode se boji kose te ih je teško vidjeti. Hrane se krvlju svoga domaćina do koje dolaze bezbolnim ubodima. Tekućina koju ispuste za vrijeme hranjenja izaziva neugodan svrbež glave i zbog češanja mogu nastati ogrebotine i infekcija. Uši glave ne prenose zarazne bolesti.  Izvan glave čovjeka uš može preživjeti do 48 sati. Odrasla ženka u toku svog dvomjesečnog života snese oko 200 – 300 jajašaca (gnjida) koje odlaže uz sam korijen kose. Iz gnjide se za tjedan dana izleže mlada uš koja je nakon dva tjedna sama spolno zrela i sposobna stvarati nove gnjide. U slučaju nepovoljnih uvjeta gnjide mogu ostati u stanju mirovanja i više od mjesec dana.

Gnjide izgledaju kao perut na glavi, bijele su boje, manje od milimetra, ali su za razliku od peruti zalijepljene na kosi, i ostaju zalijepljene i nakon pranja kose i normalnog češljanja. Gnjide se najčešće nalaze na kosi na sljepoočnicama, iza ušiju i na zatiljku. Već jedna jedina gnjida govori o ušljivosti i neophodan je tretman glave medicinskim šamponom protiv ušiju!

Ušljivost glave najčešće se javlja kod djece predškolskog uzrasta i to češće kod djevojčica s duljom kosom.
  

Kako se prenose uši?

Uši se najlakše prenose izravnim dodirom glave o glavu sa osobom koja ima uši, što je posebno često kod djece, zatim korištenjem onečišćenog češlja, marame ili kape, preko zajedničkih odjevnih predmeta, ručnika, jastučića, posteljine i slično. Uši ne lete i ne mogu skočiti sa čovjeka na čovjeka! Uši se ne prenose preko vode u bazenu niti preko kućnih ljubimaca.

Kako otkriti uši glave?

Na ušljivost ukazuje uporan svrbež glave. Pažljivim pregledom vlasišta najčešće ćete uočiti gnjide, čvrsto zalijepljene na vlasima najviše iza uha, na sljepoočnicama i na zatiljku. U slučaju velikog broja uši možete vidjeti i žive pokretne uši. Gnjide ćete lakše uočiti pregledom kose pri jakom svijetlu i s povećalom.

Kako se riješiti ušiju glave?

U slučaju da u kosi svoga djeteta nađete gnjide ili uši dijete ne treba slati u školu ili vrtić dok se ne provede postupak pranja kose medicinskim šamponom protiv ušiju. Potrebno je odmah obavijestiti školu ili vrtić o pojavi ušiju kod Vašeg djeteta kako bi druga djeca i roditelji bili obaviješteni o obvezi pregleda vlasišta djece i ukućana i o načinu tretiranja kose u slučaju ušljivosti. Taj postupak je jedini ispravan obzirom da je i Vaše dijete od nekoga dobilo uši i da se samo zajedničkim trudom svih roditelja i djece uši mogu u potpunosti suzbiti!  

U slučaju pojave ušiju glave u školi, vrtiću ili u obitelji potrebno je sredstvima protiv ušiju tretirati sve pripadnike tog kolektiva. Ako osoba u kolektivu koja je tek nedavno dobila uši i nema svrbež kose (jer je još uvijek mali broj ušiju u vlasištu) ne provede tretiranje medicinskim šamponom velika je vjerojatnost ponovne zaraze drugih članova kolektiva.

Danas na tržištu postoje razni medicinski šamponi protiv ušiju, kupuju se u ljekarnama po cijeni od 30 do 40 kuna, ovisno o proizvođaču. Prije upotrebe medicinskog šampona potrebno je proučiti priložene upute jer se šamponi raznih proizvođača koriste na različite načine.

Pranje istim šamponom je potrebno ponoviti nakon tjedan dana! Ponovno pranje je neophodno jer šampon ubija samo žive uši, dok gnjide prežive! Nakon pranja mokru je kosu potrebno iščešljavati gustim češljem za gnjide, uz odstranjivanje vidljivih gnjida rukom. Na tržištu postoje i električni češljevi koji uništavaju gnjide. Poželjno je da kosu navedenim šamponom operu i ostali članovi uže djetetove obitelji!

Prilikom pranja pripazite da šampon ne uđe u djetetove oči ili u usta. Nakon pranja kose medicinskim šamponom ne smije se koristiti fen nego je kosu potrebno osušiti na sobnoj temperaturi. Dan ili dva nakon pranja kose medicinskim šamponom nemojte ju prati običnim šamponom kako bi aktivnim sastojcima medicinskog šampona omogućili duže djelovanje. Nakon 8 do 10 dana potrebno je vrlo pažljivo prekontrolirati glavu djeteta! U slučaju da su uši i dalje prisutne postupak se ponavlja.

U obitelji u kojoj su se pojavile uši potrebno je nakon tretiranja glave svih ukućana oprati sve četke, češljeve, posteljinu, deke, ručnike, odjeću koja se oblači preko glave kao i sva pokrivala za glavu (pogotovo vunene kape). U dječjim vrtićima treba istovremeno s tretiranjem glava promijeniti i oprati svu posteljinu.

Dobiti uši je najnormalnija društvena pojava današnjice. Nije sramota imati uši, ali sramota je šutjeti o tome i skrivati ih i na taj način zaraziti druge osobe čime se problem povećava.

U potpunosti se riješiti ušiju glave je jako velik posao. Zadatak je škole i vrtića da obavijesti cijeli razred ili odgojnu skupinu o potrebi provođenja tretmana vlasišta svih članova te da u suradnji s epidemiologom ili školskim liječnikom podijeli roditeljima pisane naputke kako i kada to učiniti. Odgovornost obitelji je da provede preporučene mjere borbe protiv ušiju i da obavijesti školu u slučaju njihove ponovne pojave.

 

Tekst pripremila:

Jana Maršić Ilijašić, dr.med., specijalizantica školske medicine

 

Uredio: Igor Stojaković bacc.med.tech.

 

 

 

 

02/03/2010Postupak oslobađanja praktičnog dijela nastave tjelesne i zdravstvene kulture

 

 

Preporuke za provođenje postupka oslobađanja praktičnog dijela nastave tjelesne i zdravstvene kulture Hrvatskog društva za školsku i sveučilišnu medicinu

 

08/04/2010