Cilj i svrha laboratorijske mikrobiološke dijagnostike:

u osnovnoj djelatnosti

* u korisnom vremenu omogućtii etiološku dijagnozu bolesti (politika kvalitete) i dati informaciju kliničaru za diferencijalnu dijagnozu i liječenje.

u konzilijarnoj djelatnosti

*pružti savjetodavne usluge pri tumačenju nalaza i savjetovati odabir antibiotika u svrhu racionalne antibiotske terapije.

u javno zdravstvenom dijelu

*dati informaciju za procjenu zdravlja pučanstva i prevenciju bolesti.

 

U ZZJZ ZŽ uveden je Sustav upravljanja kvalitetom prema normi HRN EN ISO 9001:2008, u skladu s istim Služba za mikrobiologiju, obvezuje se na dobru mikrobiološku laboratorijsku  praksu i kvalitetu ispitivanja, provedbu Politike kvalitete mikrobiološke usluge koja se temelji na pouzdanim rezultatima ispitivanja i zadovoljstvu korisnika.

 

Posebnost je u Službi za mikrobiologiju programska podrška koja omogućava da se slijedivost zaprimanja uzoraka prema laboratoriju i slijedivost obrade uzoraka unutar laboratorija odvija pomoću naljepnica bar koda.

 

Radne prostorije laboratorija nalaze se na dvije lokacije,opremljene tehnološki primjerenim uređajima, posjeduju cjelokupnu informatičku opremu, uključujući bar kod čitače i pisače. Početkom 2008 g u Službi za mikrobiologiju uvodi se informatički sustav i programska podrška primjerena za mikrobiologiju koji podržava sustav: upisa uzoraka upisa rezultata obrade ispisivanja nalaza, arhiviranje nalaza statističku obradu pisanih uzoraka i rezultata ispitivanja.

 

KOMUNIKACIJSKI PODACI

Služba za mikrobiologiju

10310 Ivanić grad Omladinska 25

 

Mikrobiološka zdravstvena usluga Službe za mikrobiologiju ZZJZ-ZŽ dostupna je korisnicima područja zagrebačke županije:

Vrbovca,

Zeline,

Ivanić grada,

Dugog sela,

Velike gorice,

Jastrebarskog,

Samobora,

Zaprešića