PROGRAMI I PROJEKTI

ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVSTVO ZAGREBAČKE ŽUPANIJE
ZZJZ-ZZ | Zavod za javno zdravstvo Zagrebačke županije

Program prevencije spolno prenosivih bolesti u osnovnim školama

Program prevencije spolno prenosivih bolesti u osnovnim školama Zagrebačke županije namijenjen je prvenstveno učenicima osmih razreda, a provodi se u kontinuitetu za svaku novu generaciju učenika od 2010.g.

 

Pokazatelji o reproduktivnom zdravlju mladih u Hrvatskoj i svijetu obzirom na prisutnost i posljedice spolno prenosivih bolesti kao i učestalost visoko rizičnih adolescentnih trudnoća upozoravaju na nužnost provođenja odgovarajućih edukativnih programa, a dodatna zdravstveno odgojna edukacija u osnovnim školama dobar je temelj za nastavak edukacije u srednjim školama i na fakultetima.

Zvonimira Papeš Ibrišević, dr.med.spec.školske med. // E-mail: zvonimira.papes.ibrisevic@zzjz-zz.hr - Koordinatorica programa

  

CILJ PROGRAMA:
  • je edukacija učenika o važnosti očuvanja reproduktivnog zdravlja, informiranje o spolno prenosivim bolestima (uzročnici, načini prijenosa, simptomi bolesti, liječenje, prevencija) i dodatna senzibilizacija za poteškoće s kojima se susreću oboljeli od HIV/AIDS-a i drugih spolno prenosivih bolesti.

  •  

  • Edukaciju provode nadležni timovi školske medicine uz prethodnu najavu u prostorijama škole kroz predavanja uz Power Point prezentaciju u trajanju od 45 minuta uz osigurano vrijeme za usmjerenu raspravu, odgovore na pitanja učenika i podjelu tiskanih edukativnih materijala (letaka i plakata). Prezentacija sadrži podsjetnik na anatomiju i fiziologiju ženskog i muškog reproduktivnog sustava, informacije o najčešćim spolno prenosive bolesti danas (definicija, uzročnici, znakovi bolesti, putovi prijenosa, liječenje, posljedice), faktorima rizika, prevenciji i sprečavanju prijenosa spolno prenosivih bolesti uz dodatne informacije o HIV/AIDS-u te poticanje na pozitivan odnos prema oboljelima.

  •  

  • Dodatne informacije o očuvanju i unapređenju reproduktivnog zdravlja kao i mogućnosti cijepljenja protiv HPV-a učenici i njihovi roditelji mogu dobiti u nadležnim ambulantama školske medicine (kontakti dostupni na web stranici Zavoda).